2013. március 22., péntek

Elvis otthona Vaszati szemmel I.rész: A birtok

Elvis szülőháza Tupelóban
Elvis egy „puskalövés-kunyhóban” született a Mississippii állambeli Tupelóban (egy puskalövéssel keresztül lehetett lőni). 13 éves korában elköltöztek szüleivel Memphisbe, ahol különböző szociális bérlakásokban laktak. 1956-ban tudta megvenni első saját otthonát az Audubon Drive-on, 40 ezer dollárért. A kertvárosi környezetben a szomszédok sokat panaszkodtak a rajongók miatt, így vásárolta meg 1957 elején a Memphis központjától távolabbi, nagyobb és körülzárt Gracelandet 100 ezer dollárért, itt élt élete végéig, és itt is halt meg 1977. augusztus 16-án.
Graceland
1982-ben Priscilla Presley, Elvis volt felesége és egyetlen gyermekének édesanyja, Lisa 25 éves koráig a hagyaték gondozója, megnyitotta Graceland kapuit a nyilvánosság előtt. Számos létesítmény települt a szomszédságába, hotel, éttermek, boltok, de itt található az Elvis Presley Car Park, azaz Elvis autói és repülőgépe, a Lisa Marie is, amit lányáról nevezett el. (A távolabbról készült felülnézeti képen jól láthatóak.) 2006. óta Nemzeti Emlékhely az USA-ban, évente körülbelül 600 ezren keresik fel. Az utat, amely mellett áll, még Elvis életében, 1972-ben Elvis Presley Boulevardnak nevezték el.
Graceland (a kép közepén lévő téglalap, a kép felső részén van észak) 5,6 hektáros birtok a Tennessee állambeli Memphis Whitehaven negyedében, 6 km-rel keletre a Mississippii folyótól. Nevét első tulajdonosának lányáról, Grace Toof-ról kapta. Az ő nagynénje és nagybátyja, Ruth és dr. Thomas Moore építtette rá az amerikai koloniál stílusú épületet. Ennek a stílusnak jelentős ihletője volt a reneszánsz itáliai építész, Andrea Palladio, aki sokat merített az ősi indiai építészet, a vasztu elemeiből.
Graceland számos vonatkozásával segítette Elvis karrierjét és az elakadásokat, nehézségeket is jól tükrözi. A birtok pontosan párhuzamos a fő égtájakkal, így könnyebben be tudja engedni a pozitív energiákat, harmóniában van a természettel. Szabályos téglalap alakja stabilitást tükröz: nem véletlen, hogy Elvis húsz évig, élete végéig itt élt és évtizedekig, sőt halála után is megmaradt a csúcson.
 A birtokon számos melléképület található, például vendégházak – Elvis édesapja és barátai is itt éltek, valamint garázsok a számos autó, és istálló a lovak számára. Az egyik vendégház északnyugaton található. Ez a funkció kimondottan kapcsolódik az égtáj minőségéhez (már volt róla szó, hogy itt nagy mennyiségű mozgási energia van jelen), hiszen általában azt szeretjük, ha jönnek vendégeink, de aztán nem maradnak túl sokáig.
A híres Zenekapu
A telek bejárata, a híres „Zenekapu” nyugaton található, ez hozta is a nyugati bejárathoz kapcsolódó népszerűséget, sok vendéget (mindig csapatostól vártak itt a rajongók, hogy megpillanthassák Elvist, vagy autogramot kapjanak, illetve az itt élő barátok). Így az énekes családi élete elveszítette meghittségét, ami problémát jelentett édesanyja és vele együtt élő barátnői, felesége számára is. Mivel édesanyja egy évvel ideköltözésük után meghalt, házassága pedig válással végződött, sejthetjük, hogy a női energiák terén, azaz északon mutatkoznak problémák. A birtok területét nézve az tűnik fel, hogy a legtöbb fa északon található, sőt egy melléképület is van ott. Ez bizony akadályozza női jellegű energiák szabad áramlását! Az épületen további erre utaló jeleket látunk majd a következőkben és még sok egyéb mást is.

Az Elvis otthonáról szóló sorozat többi részét is olvastad már?
Elvis otthona Vaszati szemmel II. A főépület
Elvis otthona Vaszati szemmel III. Merre terjeszkedjünk? 
Elvis otthona Vaszati szemmel IV. Kedvenc helyek

1 megjegyzés: