2013. május 24., péntek

Nappali, a családi és baráti együttlétek színtere


Néhány generáció alatt sokat változtak lakásunkkal kapcsolatos igényeink. Nagyszüleim még az ágyukon is osztoztak testvéreikkel, a szüleim és nagyrészt a saját generációm esetében volt egy szoba a felnőttek és egy a gyerekek részére. Manapság már azt várjuk el, hogy mindenkinek legyen külön szobája, ahol a saját dolgaival foglalkozhat, legfeljebb a szülők osztoznak közös hálószobán. A családi élet színtereként hangsúlyos szerepet kapott a nappali, de itt fogadjuk barátainkat, ismerőseinket is.
Mivel jellemzően azért még mindig nem rendelkezünk bőséges hellyel, így általában több funkció is helyet kap itt. A közös beszélgetések, játék, filmnézés, tévézés, zenehallgatás színteréül szolgáló beszélgetősarkon kívül kerülhet ide íróasztal, könyvespolc, a családi számítógép, étkezősarok, de van, ahol itt található a konyha, tárolást szolgáló szekrények is, vagy hálószobaként is szolgál. Ezek a funkciók mindegyike hordoz egy-egy planétához is köthető minőséget, a nappali azonban leginkább vénuszi jellegű. A Vénusz a legvilágosabb és a legjobban látható bolygó a Naprendszerben. Képviseli a „nappali, aktív nőt”, az élet érzéki, élvezetes anyagi oldalát. Hozzá tartozik a szépség, az öröm, a kényelem, a szerelem, a szexuális vonzalom és a művészetek.
A nappaliban kiélhetjük romantikus hajlamainkat. (forrás: unicacasa.com)
 Ez a helyiség az, ami – némileg függve ugyan a betöltött funkcióktól – gyakorlatilag bárhová kerülhet. Berendezésében a vénuszi szempontokat érdemes szem előtt tartanunk, azaz puha, kényelmes, az érzékeknek örömet okozó bútorokat, textíliákat válasszunk, melyek színei, anyaga megfelelnek az égtájnak, ahová nappalink került. Célszerű végiggondolnunk, hogy nagyobb családi, baráti összejövetelek alkalmával hányan akarunk leülni, akarunk-e együtt enni, társasjátékozni, táncolni, vagy bármi mást. Ennek függvényében választhatunk átalakítható, összecsukható bútorokat is. 
Ez a nappali világos színeivel és a zöld szín használatával ideális északon. (forrás: decorationchannel.com)
Északra, északkeletre és keletre kevés, könnyű, világos színű bútor kerüljön, jó ide a fehér, törtfehér, krém és hasonló árnyalatok, vagy a világoskék, északra a zöld, keletre a sárga, vagy a narancs. Mivel ezeken a területeken áramlik be a friss energia, a jövőt képviselik, kerülhetnek ide a gyerekeinkről, vagy vágyott céljainkról készült képek, vagy ezekkel kapcsolódó tárgyak. Legjobb, ha a nappalin belül is az északi, északkeleti, vagy keletei falra tesszük ezeket! A ház közepét az itt megjelenő függőleges irányú energiaáramlás miatt igyekszünk minél inkább üresen tartani, Vaszati elvek szerint tervezett házaknál ez gyakran a nappali része. Itt is világos színeket alkalmazzunk!
A dinamikus égtájakra került nappalikban, főleg délkeleten, de északnyugaton is jó helyen vannak elektromos eszközeink, mint a számítógép, hifi berendezés, tévé, inkább délkeleten a kandalló, északnyugaton pedig a mozgással kapcsolódó dolgok, például egy szobabicikli. Itt már nem szükségesek annyira könnyed bútorok, könnyű textíliák. Északnyugati nappaliban a fehér és ezüst színt részesítsük előnyben, délkeleten használhatunk pirosat, mályvát, barack-, vagy rózsaszínt, itt kiélhetjük romantikus hajlamainkat is például virágminták formájában! Ide kerülhetnek azok a képeink, amelyeken gyerek- és idősebb rokonaink is szerepelnek.
Nappali délen. A világos színek tágítják a teret, a barnák, a tüzesebb földszínek és a nagyméretű szobanövény a déli energia optimális használatához járulnak hozzá, a virágok, minták, puha textíliák és a kényelmes ülőgarnitúra a vénuszi jelleget erősítik.
 Nyugati, délnyugati és déli nappalinkban használhatunk nehezebb, masszívabb, sötétebb színű bútorokat, tárgyakat és textíliákat. Ide kerülhetnek idősebb, esetleg már nem élő hozzátartozónk képei, vagy a tőlük örökölt tárgyak. Ezeket csak akkor tegyük ki, vagy használjuk, ha kellemes emlékeket ébresztenek bennünk, jó érzés használni ezeket, vagy rájuk nézni. Ellenkező esetben inkább ajándékozzuk el olyannak, aki hasznát veszi! Mindhárom égtájon használhatunk földszíneket, mint a barna különböző árnyalatai, vagy a drapp, a nyugat legjobb színei a sötétkék, fekete, és a sötét lilák, például a padlizsán, délen érdemes megjeleníteni a tüzesebb földszíneket, mint a bordó, vagy a terrakotta.


Graceland
A nappali Gracelandben, háttérben a zeneszoba
 Igazi vénuszi nappali, sok kényelmes, süppedős ülőhellyel, közelebbről megnézve még az is látszik, hogy a kárpit barokkos mintájú és hát luxusban sincs hiány :)! A képet elnézve telitalálat lenne keleten a világos színek, a sok arany és a vizet jelképező kék szín miatt, a valóságban azonban délnyugatra esik, az a rész, ahol a kandalló található, pedig délre. Ez utóbbi jó, hiszen ezzel az égtájjal kapcsolódik a tűz, kevésbé szerencsés viszont a kandalló körüli tükör, ami a dél negatív tulajdonságait erősíti fel, ezekről már beszéltünk a ház déli bővítményeinél. A stabilitásért felelős délnyugaton egy könnyű, a víz kékjét hordozó berendezés, színhasználat számomra a múltban gyökerező, érzelmi alapú instabilitást tükröz, mint például Elvis életében ikertestvére elveszítése és az ennek nyomán kialakuló anyai túlféltés, illetve az, hogy édesapja nem igazán töltött be stabil, apai szerepet az életében, sőt gyerekkorában egy ideig távol is volt, börtönbüntetését töltötte egy „rossz csekk” aláírása miatt. 
Graceland számos funkcióhoz rendelkezett külön helyiséggel, például a nappali alatt, az alagsorban, szintén délnyugaton kapott helyet a tévészoba. A hatalmas, kényelmes kanapéval, rengeteg párnával szintén erősen vénuszi jellegű, viszont itt is megfigyelhetjük a sok kéket. Itt a színek sötétebbek, leginkább a nyugat minőségéhez illőek.
Tévészoba Gracelandben

Az otthonunk helyiségeit  Vaszati szempontból bemutató sorozat többi részét is olvastad már?
Konyha: az otthon szíve
Előszoba: a kezdés
Fürdőszoba: test és lélek megtisztulása
Hálószoba: pihenés és feltöltődés
Gyerekszoba: jövő és helykeresés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése