2013. november 11., hétfő

Színezd támogatóra az otthonod! - 1. rész


Tanácsadásaim során, vagy ismerőseim lakásában gyakran tapasztalom, hogy egy-egy falat, vagy helyiséget teljes egészében intenzív színűre, például narancsra, vörösre, zöldre, barnára festenek. Mivel lakásunk egyfajta kivetülésünk, képviseli mindazt, amivel dolgunk van, ez az erős, minden nap látni kívánt színhasználat azt jelenti, hogy azzal a tartalommal, amit az adott szín képvisel, erősen és intenzíven dolgozunk. Ha a mi lakásunkban is megtalálható ilyen szín, vagy színek, esetleg nagyon vágyunk egy színt megjeleníteni, az első és legfontosabb dolog kideríteni, hogy mit szimbolizál általánosságban és ezen belül számunkra. Ha ez megvan, érdemes megkeresnünk a megfelelő helyet és megnyilvánulást e szín (és téma) számára a lakásunkban. Így segítjük, hogy a téma az életünkben is a helyére kerüljön. (Természetesen fontos, hogy nyitott szemmel járjunk ezzel kapcsolatosan, figyeljük amikor elénk kerül és azt, hogy hogy  is vagyunk mi ezzel. Érdemes végiggondolni, hogy különböző életszakaszainkban,  élethelyzeteinkben milyen színekhez vonzódtunk és azt is, hogy annak megjelenítése vajon támogatott, vagy hátráltatott minket.)
A színeket – terjedelmi okokból – itt csak egészen röviden tekintem át, ha ilyen intenzív színű fal, vagy helyiség található az otthonodban, esetleg erős vágyat érzel valamilyen szín megjelenítése iránt, érdemes utána nézned a szín jelentésének a nagy számban létező, ilyen témájú irodalomban.
forrás: fanpop.com
Piros, vörös: erő, energia, aktivitás, bátorság, tűz, szenvedély, agresszió, veszély, gyulladások, vér, háború.
Narancs: energia, erő, bátorság, derű, optimizmus, kreativitás, egészség.
Sárga: napfény, öröm, optimizmus, bizalom, hit, kíváncsiság, tudásvágy, irigység.
Zöld: természet, élet, újjászületés, fejlődés, megújulás, frissesség, fiatalság, tapasztalatlanság, remény, nyugalom, pénz.
Kék: nyugalom, békesség, őszinteség, becsületesség, elmélyülés, végtelenség, tisztaság, víz, levegő (világos árnyalatban). Sötétkék: bölcsesség, szaktudás, stabilitás.
Ibolya, lila: spiritualitás, misztikum, különlegesség, titokzatosság, elmélyülés iránti vágy, intuíció, empátia, rang, megbecsülés.
Barna: föld, stabilitás, alázat, gondoskodás, biztonság, létbiztonság, testi-fizikai szükségletek, családi harmónia.
Szürke: lehangoltság, unalom, elhatárolódás, magány, távolságtartás, titkolózás, semlegesség, szabadság.
Fekete: sötétség, gyász, halál, csalódottság, eltűnés, visszavonulás, lemondás, elegancia.
Fehér: frissesség, tisztaság, ártatlanság, fény, méltóság, béke, kezdet és vég.
forrás: joeyparrenreclame.nl
Természetesen sok múlik az árnyalaton is. Ha egy narancs színárnyalat közelebb áll a sárgához, akkor inkább derűt, optimizmust sugároz, ha több piros van benne, akkor pedig vitalitást, életerőt. Ha a narancs egy barnás árnyalatával van dolgunk (terrakotta), az a melegségen, lelkesedésen, energián kívül a stabilitást, biztonságérzetet is hordozza. A lila halvány árnyalata inkább spirituális, misztikus, a sok pirosat tartalmazó ciklámen behozza a Vénusz szenvedélyességét, a püspöklila a méltóságot és így tovább.
A következő bejegyzésben a megfelelő helyet keressük majd meg kedvenc színünk számára.

A színekről szóló sorozat további részeit itt találod:
http://vaszati.blogspot.hu/2013/11/szinezd-tamogatora-az-otthonod-1-resz.html (A színek jelentéséről) 
http://vaszati.blogspot.hu/2013/11/szinezd-tamogatora-az-otthonod-2-resz.html (Az égtájminőségek, helyiségfunkciók és a színek kapcsolata) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése