2013. június 14., péntek

Gyerekszoba – a jövő és a helykeresés

A párkapcsolat mellett a legmeghatározóbb érzelmi viszony a gyermekeinkhez fűződő. Ők tudnak a legjobban kiborítani és a legnagyobb örömet szerezni, tükröt tartanak számunkra, képviselik azokat a tulajdonságainkat, amiket nem, vagy csak nehezen tudunk magunkban elfogadni.  A velük való kapcsolatunkban rengeteg az ösztönös elem, nagyon meghatározó, hogyan viselkedtek velünk szüleink és az hogyan hatott ránk. Számos dolgot utánzunk, vagy éppen az ellenkezőjét csináljuk. Remélhetőleg egyre többen felismerjük magunkban szüleink mintáját és egyre inkább rádöbbenünk, hogy nem határozhat ez meg minket egész életünkben. Fel kell ismernünk – akár külső segítséggel – kik is vagyunk mi valójában. Érvényes ez a gyereknevelésre is. Saját példám: édesanyám meglehetősen Halak típusú ember, úgy kezelt engem, mintha az ő része lennék, mondjuk a keze, vagy a lába, nem pedig különálló személyiség. Az én anya-típusom viszont a Vízöntő, a szabadság, a személyiség keresése, sok Bakkal, azaz a biztonság, stabilitás és a határok megteremtésével. A lányomban rejlő anya-típus pedig megint csak a Halak, így mindig nehezményezte, hogy nem találom ki a gondolatait, nem érzek rá dolgokra. Nyilvánvalóan nekem el kell jutnom az egységhez, a beleolvadáshoz úgy, hogy előbb megélem a személyiségemet, a szabadságot. A lányomnak dolga van mindezzel, ő sem véletlenül él egy Vízöntő-Bak típusú anyával.
Ahogyan egyre jobban felismerjük magunkat és a helyünket a világban, így ugyanerre kell törekednünk gyerekeinknél is. Ezt a Vaszati nagy mértékben tudja segíteni, hiszen ha megtaláljuk a gyermekünk megfelelő helyét a lakásban, az segíti a helymegtalálást a világban is. Ehhez szükség van az egyéni égtájaira. Optimális választás ezek közül valamelyik fő égtáj, elsősorban a dél, vagy a nyugat, de jó választás lehet az észak, vagy a kelet is. Mivel a gyerekek a jövőt képviselik, Jupiter minőségével kapcsolódnak és így északkelethez köthetők. Ha ez az égtáj szerepel gyermekünk egyéni égtájai között, itt is elfogadható helye lehet. Fontos figyelembe vennünk a temperamentumát, ayurvédikus alkattípusát is ahhoz, hogy frissebb energiájú, élénkebb égtájat, vagy lassúbb, nyugodtabbat válasszunk (a Harmonikus energiaáramlás c. bejegyzésben olvashatsz az égtájminőségekről).
Ez a gyerekszoba földszíneivel megfelelő lehet délen (mippu.com)
Leginkább kerülendő a délnyugati gyerekszoba. A délnyugat a súlypont, a főnök területe. Az ide került gyerek általában vagy uralkodik a családon, vagy belebetegszik a felelősségbe. A fiúk érzékenyebben reagálnak erre az energiára, mint a lányok. Nyugtalan, pörgős gyereket semmiképpen sem tennék dinamikus égtájra, azaz északnyugatra, vagy délkeletre. Ha mégis ezen égtájak valamelyikén van a gyerekszoba, próbáljuk meg legalább a gyerek ágyát a déli, nyugati, esetleg északi, vagy keleti részre tenni és persze igyekezzünk minél több mozgást biztosítani számára a lakáson kívül. Ha több gyerekünk van és több gyerekszoba áll rendelkezésünkre, érdemes lehet funkciók szerint bontani: a nyugodtabb égtájon lévő helyiség lehet az alvó- és tanulószoba, a dinamikus égtájra kerülő pedig a játszószoba.
Általában nincs lehetőségünk bontani a funkciókat, így a gyerekszobában sokféle tevékenység zajlik. Alkalmasnak kell lennie nyugodt, pihentető alvásra, játékra, tanulásra, ruhák, játékok, könyvek tárolására és csemeténk itt fogadja barátait is. Az energiaáramlás bármely körülhatárolt térben ugyanolyan jellegű, tehát a lakáson belül egy-egy helyiségben is.  Ezt vegyük figyelembe a bútorok, tárgyak elrendezésekor. A szoba berendezésében, színhasználatában legyünk tekintettel az adott égtáj jellemzőire, például nyugati gyerekszobánál válasszunk masszívabb, esetleg sötét színű bútorokat. A legjobb színek itt a földszínek, valamint a sötétebb lila és a sötétkék. Az erősebb, sötétebb színek elég, ha a kiegészítőkön megjelennek: a függönyön, szőnyegen, díszpárnákon, esetleg az ágynemű mintájában. 
Nyugaton ideális színek és anyagok.
Az átlósan fordított hajóágyat minden ötletessége
 dacára kihagynám. (innovationsworld.net)
Keletre eső gyerekszobát világosabb, könnyedebb, kevesebb bútorral rendezzünk be! Színhasználatban jó a sárga, narancs, vagy a fehér. Használhatunk kéket is (víz), de mindenképpen világos árnyalatot! 
Gyerekszoba keletre a nap színeivel és világos bútorokkal
A szobán belül igyekezzünk úgy elrendezni a bútorokat, hogy a nehezebb darabok, mint a ruhásszekrény, vagy az ágy a helyiség déli, délnyugati, vagy nyugati részére kerüljenek.  A sötétebb színeket is inkább ezen a területen alkalmazzuk. Az északi, északkeleti, keleti részre lehetőség szerint minél kevesebb bútor és tárgy kerüljön! Jó helyen lehet itt a könyvespolc, ami a tudást jelképezi és az íróasztal. Ez utóbbinál írás, rajzolás közben lehetőleg valamelyik pozitív égtáj felé nézzen a gyerek, elsősorban kelet felé, de jó az észak, vagy északnyugat is. A dinamikus égtájakhoz kötődő tárgyak (északnyugat: mozgással kapcsolódó dolgok, mint a hinta, délkelet: elektromos eszközök, mint a tévé, számítógép) ne kerüljenek a gyerekszobába! Nehezítik a nyugodt alvást, túlpörgetik a gyereket! Ezeken az égtájakon lehetnek például a játékok, játszósarok.

Gyerekszoba Gracelandben

Lisa 2012-ben Gracelandben a gyerekkori tárgyaiból nyílt kiállításon
Elvis 1968-ban, 32 évesen lett apa és rajongva szerette egyetlen gyermekét, Lisa Marie-t. Filmezős korszaka lassan a végéhez közeledett, karrierje pedig újra erőre kapott azzal, hogy elkészítette TV Special c. tévéshowját, ami az év tévéműsora lett az Egyesült Államokban. 1969-től visszatért az élő koncertek világába, évente több százszor lépett fel, így kevés időt tudott imádott lányával tölteni. Az együtt töltött időt igyekezett tartalmassá tenni, mesélt Lisának, lovagolt vele a birtokon, vagy éppen golfautóval száguldoztak. Lisa nem tudott olyat kiejteni a száján, ami ne teljesült volna azonnal. Amikor Lisa először kiejtette a száján, hogy kiskutyát szeretne – hajnali 3 óra volt – felkerekedtek Elvis összes ott lakó, vagy tartózkodó barátjával, kinyittatták a környékbeli állatkereskedéseket és húsz kiskutyával tértek haza. Lisa ennek megfelelően erősen terrorizálta környezetét. Ma már négyszeres édesanya, aki meglehetősen nehezen találta meg önmagát, hiszen akármit csinált, ő mindig Elvis lánya maradt. Ez a nyilvánosság számára talán férjhezmenésein látszott meg leginkább.
Lisa a híres "hamburger" ágyon
Lisa szobája Gracelandben északkeleten található, ez azonban nem szerepel egyéni égtájai között, már ott sem „volt a helyén”. Híressé vált „hamburger-ágyában” elveszni látszik, a „kicsi vagyok a feladathoz” érzést tükrözi. Biztosan jól lehetett rajta ugrálni, pihentető, feltöltő alvásra viszont valószínűleg annál kevésbé volt alkalmas. Az ágy a szobán belül is északkeleten helyezkedik el, leterhelve vele ezt az érzékeny, minél üresebben tartandó égtájat.
A videofelvétel 1997-ben, Elvis halálának 20. évfordulóján készült, amikor Lisa először merte vállalni hangját a nyilvánosság előtt. Egy igen emlékezetes duettet énekel édesapjával, akit kilenc éves korában veszített el.

Az otthonunk helyiségeit  Vaszati szempontból bemutató sorozat többi részét is olvastad már?
Konyha: az otthon szíve
Előszoba: a kezdés
Fürdőszoba: test és lélek megtisztulása
Nappali: családi és baráti együttlétek színtere
Hálószoba: pihenés és feltöltődés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése