2013. november 22., péntek

Színezd támogatóra az otthonod! - 2. részHa már tudjuk, milyen témával van dolgunk, mire vágyunk, hogyan találjuk meg számára a megfelelő helyet?  Ha egy színt valahol megjelenítünk a lakásunkban, azzal az adott égtáj, valamint a helyiség funkciójának minőségéhez hozzátesszük a szín által képviselt minőséget is. Ezek, valamint az adott területen található bútorok, dísz- és használati tárgyak, nyílászárók, energetikai eszközök (pl.tükör, víz, yantrák) együttesen adják az ott megjelenő minőséget. Amennyiben ez közelít a természetes állapothoz (Harmonikus energiaáramlás c. bejegyzés), minket – és családunkat – támogató energiaminőség van jelen, ha jelentősen eltér, akkor bizony hátráltat, akadályoz, illetve tükrözi a bennünk az adott témában megjelenő elakadást, elakadásokat.
Példának a blog címéhez illően megint csak Elvis Presleyt és otthonát, Gracelandet hozom fel. 
A korábbiakban láttuk, hogy ő jó érzékkel választotta ki az adott égtájhoz illő helyiségfunkciót, sőt egyéni – őt támogató – égtájait is megtalálta. Meg is volt az eredménye: hihetetlen dolgokat valósított meg a karrierjében, céljai elérésében, ismertségében, anyagi helyzetében. A színeket azonban tulajdonképpen pont fordítva használta: északkeleti dolgozószoba-nappalijában (dzsungelszoba) világos színek (északkelet) és inspiráció (dolgozószoba) helyett sötét, tompa földszíneket használt, ezzel bevitte az unalom, tompaság, nehéz váltás minőségét is a munkájába. Tudjuk, hogy amikor valami sikeresen működött Elvisnél, menedzsere a biztos pénzkereset érdekében nem engedte váltani, így voltak olyan korszakai, amikor unta a munkáját, nem talált kihívást. A délnyugati fehér-kék-arany nappaliban a stabilitást, biztonságot (délnyugat) jelentő földszínek helyett jellemzően inkább a kelet színeit használta. Ezzel karrierjét például az érzelmi biztonság, stabil háttér (család) fölé helyezte, ami az életében is megjelent, felesége elhagyta. Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ilyen dolgok nem egyetlen, nem megfelelő helyen történt színhasználattal függenek csak össze, a lakás többi része is alá kell, hogy támassza. Például a nyugati bejárat, vagy a szintén délnyugaton, csak az emeleten lévő vörös-fekete hálószoba, ami a stabilitás-biztonság területére a szenvedélyt hozta be és ezáltal a család biztonsága elé helyezte a szenvedélyt, futó kapcsolatokat, szexet. 
Kelet jellegű nappali Elvis otthonában délnyugaton

Délnyugat jellegű dolgozószoba északkeleten

Ha te sem megfelelő helyen alkalmazol a lakásodban egy számodra kedves színt, érdemes megállapítanod, hogy az adott szín, égtáj és funkció együtt mit tükröz, mire hívja fel a figyelmedet. Amennyiben harmonikusan illeszkednek egymáshoz, jó hír, hogy működik ilyen irányú érzéked! Ha nem, érdemes megfelelőbb helyet keresni ennek a színnek, vagy színeknek! Mindannyian szeretnénk, ha gördülékenyebben, könnyebben haladnánk és lehetőleg a saját utunkon - a színek megfelelő használata is egy lehetséges eszköz, amivel segíthetünk magunknak ebben.
Már sokszor szerepelt, hogy a világos színek, mint a fehér, törtfehér, krémszín, vajszín mindenhol jó helyen vannak, arról nem is beszélve, hogy világosabbá teszik, tágítják a teret, tehát alkalmazzuk ezeket bátran bárhol! Még jobb eredményt érhetünk el, ha mellettük az adott égtájra jellemző színt is megjelenítjük.
Ezt nem csupán a falakon tehetjük meg, sőt, oda inkább valami világos, semleges színt érdemes használni, sokkal inkább textíliákon, mint a függönyök, díszpárnák, huzatok, ágytakaró, ágynemű, törülközők, szőnyeg; a falra rakott képek és azok keretei; bútorok; a használati- és dísztárgyak. Jó lehetőség akár a fogyócikkek, például a szappan, mosogatószer, vagy mosogatószivacs színének is az adott terület minőségéhez illő, tudatos megválasztása.
A színezésben is fontos a mérték. Egy kis mennyiségben inspiráló szín nagy mennyiségben túlzottan izgató, nyugtalanító lehet. Különösen legyünk óvatosak olyan helyiségeknél, ahol pihenni szeretnénk.
A következő bejegyzésben megnézzük, melyik égtájminőséggel milyen szín, színárnyalat van harmóniában, sok-sok (reményeim szerint) könnyítést jelentő ábrával.

A bejegyzés egy sorozat 2. része. A többi részt itt találod:

2 megjegyzés:

 1. Kedves Judit!

  Örömmel olvastam ezt az új írásodat. Különösen tetszik, ahogy Elvis otthonán keresztül mutatod be a Vaszati elveit.

  A délnyugati nappaliban - a sok-sok fehér miatt - jelen van a Hold is, az északnyugat uralkodó bolygója, akihez a mozgást, változást lehet kapcsolni és nem igazán támogatja a délnyugat nyugodt energiáit.

  Arra is kiváncsi lennék, hogy a kandalló mögötti tükör vajon milyen égtájon van...

  Manhertz Edit

  VálaszTörlés
 2. Kedves Edit!
  Örülök, hogy tetszett az írásom! :) A nyugalom valóban nem volt jellemző Elvisre, illetve ebben is tükröződnek a stabilitás helyére bejövő, kevésbé örömteli változások, mint például, hogy a felesége elhagyta. A fehér falak közé valóban célszerűbb lett volna sötétebb, földjellegűbb színeket, tárgyakat behozni.
  A kandalló és a mögötte lévő tükör délre esik, a nappalinak pedig a keleti részére. Már esett róla szó (a Gracelandről szóló sorozat 1. részében), hogy Elvis előszeretettel terjeszkedett a házzal dél felé, ezáltal is erősítve a dél energiáit, sőt a medence is délen van, a hasonló hatású vízzel töltve.

  VálaszTörlés