2013. március 28., csütörtök

Elvis otthona Vaszati szemmel II. A főépület


Az előző alkalommal Gracelandet, mint birtokot vettük szemügyre, most megnézzük kicsit közelebbről a főépületet. 
Graceland felülnézetből
A képen látszik, hogy nagyjából a telek közepére épült. Ez akadályozza az Ég és Föld közötti szabad energiaáramlást. Elvis a gospeléneklésen keresztül korán kapcsolatba került magasabb világokkal,  nagyon fontos volt ez számára, de gyakran nehézségekbe ütközött. A 60-as évek közepén a hippimozgalom behozta Amerikába a keleti világnézetet és egyfajta spirituális szemléletet, gondolkodást, amivel Elvist a fodrásza, Larry Geller ismertette meg.  Parker ezredes, az énekes menedzsere azonban úgy érezte, Elvis ezzel veszélyezteti karrierjét, így eltiltotta őt Gellertől és elkobozta ilyen témájú könyveit.
A telek, vagy a lakás közepének, az úgynevezett Brahmasztánnak üresnek kellene lennie a szabad energiaáramlás érdekében, illetve ami itt található, az szimbolizálja a családfő – jelen esetben Elvis – vállán lévő terheket. Gracelandben lakott – családjával együtt - az énekes közel húsz barátja, és rokonságának egy része, ügyes-bajos dolgaikkal rendszerint őt keresték meg, illetve megélhetésükről is neki kellett gondoskodnia, mindannyian neki dolgoztak.
A főépület a nyugati bejárattal
A főépület egy kelet-nyugat irányban berajzolható tengelyre szimmetrikus, nyugati és keleti bővítménnyel, melyek közül ez utóbbi nagyobb. A nyugati bővítmény tulajdonképpen egy igen hangsúlyos, magas oszlopos, timpanonos főbejárat. A védelmet és uralkodást is szimbolizáló, kétoldalt elhelyezett oroszlánokkal együtt Graceland jelképe. A nyugati bejárat jellemzőit már előző írásomban leírtam, itt még annyit hozzáteszek, hogy a nagyfokú nyugati nyitottság nehezíti dolgaink jó és megfelelő időben történő lezárását, ami Elvis életében úgy nyilvánult meg, hogy lassan tudott váltani, például nehezen tudott kiszállni a filmezésből (33 filmet készített), amikor az neki már régen nem okozott örömet. A fékezőerő itt is menedzsere képében jelent meg.
A főépület hátulról - a keleti oldal
 A Vaszatiban egymással szemközti égtájak, égtájpárok állapotát vizsgáljuk (ami az egyiken bejön, az vele szemközt távozik), tehát a nyugati részt a kelettel hasonlítjuk össze. Az Gracelandben valamivel zártabb (kisebb és kevesebb a nyílászáró), mint a nyugati, viszont nagyobb a bővítménye, a földszinten és az emeleten is található itt terasz. Ez a keletről érkező, teremtő jellegű, férfi típusú energiát erősíti, ami a kezdésekre, karrierre van jó hatással, illetve az itt élő férfiakat energetizálja, tartja jó állapotban.  Ennek megnyilvánulását Elvis életében a korszakváltásoknál láttuk, amikor új, friss erővel kezdett bele addig nem gyakorolt, vagy rég nem űzött dolgokba, például amikor visszatért az élő showműsorok világába 1969-ben. Az, hogy éppen melyik Vaszati tulajdonság hat erősebben egy házban, az ott élők arra az időszakra vonatkozó asztrológiai térképén látszik, a Vaszati és az asztrológia igen szoros kapcsolatban állnak egymással.
Elvis a házat északkeleti és déli irányban bővítette tovább. Az északkeleti bővítmény kedvező, erősíti az ide tartozó életterületeket, mint a jövő, lelki fejlődés, nyitottság, tanítás-tanulás, szerencse, növekedés, gyerekek. A gracelandi főépület leginkább északkeleti részén Elvis autói találhatóak. Az autó a mozgást képviseli, nem való erre a nagyon friss, tiszta energiákat felvevő részre (az északról és keletről érkező energiák pont itt összegződnek). Kerti tavat, meditációs részt lehetett volna ide tenni.
Graceland délkelet felől, a déli oldalon a Trófea Terem,
az úszómedence és a Meditációs Kert, Elvis sírjával
A Trófea terem egy részlete
A déli bővítmény tulajdonképpen Elvis dicsőségét, sikereit mutatja be. A zeneszoba után a trófea-terem következik, a falakon a mennyezetig Elvis arany- és platinalemezei, díjai, elismerései találhatók.   

Elvis és legközelebbi hozzátartozóinak sírja Gracelandben
Ennek folytatásaként a státusszimbólumnak is számító úszómedence következik, ami – mint víz – még jobban felerősíti a déli terület energiáit. Mit képvisel a dél? Kötelesség, feladat, erkölcs, erőfeszítés, érvényesülés, ambíció, jólét, hivatás, szaktudás, háború, férfi dolgok, nehézségek, fertőzések, balesetek, és… halál. Elvisnek volt egy ikertestvére, aki születésükkor meghalt.  A Bert Hellinger-féle családállításokból tudható, mennyire kötődik az életben maradt iker elhunyt társához, mennyire  nem tartja tudat alatt méltányosnak, hogy ő életben maradt, ikerpárja pedig nem. Graceland déli része azt szimbolizálja számomra, hogy Elvis felépített egy hatalmas életművet, szerzett rengeteg dicsőséget testvére helyett is, hogy aztán odafeküdjön mellé és édesanyjuk mellé, a déli kerítés tövébe. Itt találhatók a Meditációs Kertben a családi sírok, ide került később édesapja és nagymamája is.
 Elvis ikertestvérének síremléke

Az Elvis otthonáról szóló sorozat többi részét is olvastad már?
Elvis otthona Vaszati szemmel I. A birtok
Elvis otthona Vaszati szemmel III. Merre terjeszkedjünk?
Elvis otthona Vaszati szemmel IV. Kedvenc helyek
 

1 megjegyzés:

  1. A déli bővítmény és az ahhoz kapcsolódó dolgok... huh! Nem is találok szavakat! Megdöbbentő!

    Számomra kicsit olyan, mintha "szándékosan" arra készült volna, hogy végre elérje a kert déli végét...

    VálaszTörlés