2013. december 13., péntek

Színezd támogatóra az otthonod! - 3. rész



Kedvenc színünk legjobb helye.
Kiindulásként érdemes felidéznünk a harmonikus energiaáramlás c. bejegyzés ábráját, hol érdemes világos, hol tompább-sötétebb, hol tüzesebb és hol vizesebb jellegű színeket alkalmaznunk:

Az egyes égtájak minőségéhez leginkább kapcsolódó színek: Északkeleten a világossárga, vagy vajszín. Keleten a sárga és a narancs. Délkeleten a piros, a mályva, a ciklámen, a narancsvörös, valamint a púderszínek, mint a barack, vagy a rózsaszín. Délen a bordó és a földszínek (homok, drapp, barna, kőszürke, általában a színek barnás-szürkés tompa árnyalatai), nagyon jó itt például a tüzesebb földszín, a terrakotta, vagy téglaszín. Délnyugaton a sötétebb földszínek, nyugaton a földszínek mellett a sötétkék, a sötétlila és a fekete), északnyugaton a fehér és az ezüst, északon a zöld.
És most nézzük színenként:

Piros, vörös: A csak a tüzes égtájakon, azaz délkeleten, vagy délen van jó helyen. Ha tiszta árnyalat, akkor inkább az előbbin, ha tompább, barnásabb, „földesebb” jellegű, akkor az utóbbin. Ez a szín mindenképpen tüzesít, amit néhány helyiségfunkciónál jobb elkerülni. Ha a tüzes jelleggel kevéssé összeférő helyiségünk, azaz fürdőszobánk, vagy a hálószobánk van délkeleten, akkor lehetőleg ne használjunk pirosat, inkább kevésbé intenzív púderszíneket és lágy mintákat alkalmazzunk.
A déli égtájnak a tűz mellett föld jellege is van, sokkal kevésbé intenzív energiák találhatóak itt, ezért kiválóan alkalmas alvásra, a fürdőszoba pedig  ha nem is jó, de elfogadható ezen a területen. Mindazonáltal inkább földszíneket használjunk, ha e két helyiség valamelyike került nálunk délre, ne a tüzes jelleget erősítsük! Ha nagyon szeretnénk vöröset, vagy bordót, csak kis és kevés felületen alkalmazzuk!

Narancs: A legjobb helye keleten van (Nap), de harmóniában van a tüzesebb égtájakkal, mint a délkelet, vagy a dél is. Délkeleten „csajosabb” árnyalatát célszerű alkalmazni, esetleg mintás formában, délen pedig földesebb (barnásabb, vagy szürkésebb) változatát. Inspiráló hatása miatt remek választás lehet dolgozószobában, gyerekszobában, vagy nappaliban, meleg, étvágygerjesztő hatása miatt a konyhában és az étkezőben.
Narancsszín megjelenítése az egyes égtájakon
 Sárga: Szintén a kelet minőségéhez illik leginkább (Nap). Meleg, halvány árnyalata, a vajsárga az északkelet legjobb színe (Jupiter). Tompább, földesebb árnyalata (kukoricasárga, mustár) jó délen, délnyugaton, vagy nyugaton. Egészen halvány (levegős) árnyalata, a vajsárga a Jupiterhez kötődik, így van egy általános emelő, jótevő jellege, emiatt használható a többi égtájon is, mellette azonban érdemes az adott égtájra jellemző színt is megjeleníteni.
Sárga szín megjelenítése az egyes égtájakon
Zöld: Ideális helye észak, a szín is és az égtáj is a Merkúrhoz kapcsolódik. Elfogadható a szomszédos északnyugaton is, barnás-földes tompa árnyalatai, mint az olívzöld, vagy a khaki segíthetnek a dél-délnyugat-nyugati rész földes jellegének erősítésében. Szobanövények formájában is megjeleníthetjük.
Egészen halvány, levegő-jellegű árnyalata elfogadható északkeleten, vagy a Brahmasztánban is. Északkeleten azért használjunk mellette vajsárgát is.
Zöld szín megjelenítése az egyes égtájakon
Kék: A vízminőséget hordozó égtájakon van jó helyen. Ezek közül északkeleten, északon és északnyugaton világos árnyalata, nyugaton pedig sötét, és/vagy földes (pl. petrolkék, szürkéskék) változata. A világoskék a kelet minőségéhez is illik, vizes jellegénél fogva erősíti az ott megjelenő szoláris energiát. Érzelmekhez kötődő, instabil jellege miatt délnyugaton még földes árnyalatát sem alkalmaznám, vagy legfeljebb csak egészen minimális mértékben.
Kék szín megjelenítése az egyes égtájakon
 Ibolya, lila: Halvány („spirituális”) árnyalata jó helyen lehet északkeleten, északnyugaton és középen, a Brahmasztánban is. Északkeleten érdemes mellette vajsárgát,  északnyugaton pedig fehéret, vagy ezüstöt is használni valamilyen formában. Délkeletre tehetjük pirosasabb árnyalatát (ciklámen, fukszia, mályva), délre tompább (föld), tüzesebb változatát. Nyugatra kerülhet sötétlila, vagy tompább árnyalata, a padlizsán. Ez utóbbi a délnyugat minőségéhez is illik.
Lila megjelenítése az egyes égtájakon
Barna: Egészen világos árnyalatait, mint a krémszín, bárhol használhatjuk. (Északon érdemes mellette zöldet, délkeleten pedig pirosat, vagy valamilyen „púderszín”-t is alkalmazni.) Közepes, vagy sötétebb árnyalatai a nehezebb, sűrűbb energiaminőségű területekhez illenek, mint a dél, délnyugat és nyugat.
Barna szín megjelenítése az egyes égtájakon




Szürke: Használata a barnához hasonló.

Fekete: Lehetőleg csak nyugaton és délnyugaton alkalmazzuk, ott sem túl nagy mennyiségben.

Fehér: Az északnyugat színe (az ezüsttel együtt), de bármelyik égtájon használhatjuk. Teljesen fehér szobát északnyugatra, vagy a Brahmasztánba tervezhetünk, a többi égtájon érdemes kiegészítésként az adott területre jellemző színt is alkalmazni. (Északon zöldet, északkeleten világossárgát vagy vajszínt, keleten sárgát vagy narancsot, délkeleten pirosat, cikláment, vagy valamilyen púderszínt, délen vöröset, bordót, vagy valamilyen földszínt, nyugaton és délnyugaton sötét-, vagy földszínt.)

A témához kapcsolódó, korábbi bejegyzéseket itt találod:
http://vaszati.blogspot.hu/2013/11/szinezd-tamogatora-az-otthonod-2-resz.html (Az égtájminőségek, helyiségfunkciók és a színek kapcsolata)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Judit!
    Úgy tűnik, az előző megjegyzésem elszállt....
    Szeretném megköszönni ezt az összeállítást, éppen jó időpontban jött nekem. Éppen most vettük meg az új lakásunkat, és nemsokára talán nekiállhatunk a munkálatoknak (minimális átalakítás, felújítás), és a hiányzó bútorok beszerzésének. A fenti színtáblázatok nagy segítséget fognak nyújtani...
    Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!
    Örülök, hogy sikerült éppen a megfelelő pillanatban elkapni a megfelelő témát, ami -remélem- valóban hasznosnak bizonyul! Új lakásba költözni mindig nagyon izgalmas, sok külső és belső változással járó történés. Ha lesz kedve(d) majd néhányat megosztani velünk, biztosan örülni fogunk neki!
    Minden jót az új lakásban!
    Judit

    VálaszTörlés