2013. június 7., péntek

Hálószoba, a pihenés és feltöltődés helyszíne



Egy igazán föld-jellegű hálószoba sok, rusztikus kidolgozású fával.
A vénuszi jelleget képviselik a puha, virágmintás textíliák.
Ha nem otthon dolgozunk, a hálószoba az a helyiség, ahol a legtöbb időt töltjük. Ezért különösen fontos, hogy ágyunk valamelyik egyéni égtájunkon helyezkedjen el. (Az egyéni égtájakról már volt szó a  http://vaszati.blogspot.hu/2013/04/elvis-otthona-vaszati-szemmel-iv.html bejegyzésben.) A pihentető alvást elősegíti, ha nehezebb, fáradtabb energiájú, föld-minőséggel is rendelkező égtájon alszunk, azaz délen, délnyugaton, vagy nyugaton. A legtöbb embernek a négy egyéni égtája közül valamelyik itt található. Ha egy pár alvásra alkalmas egyéni égtájai között nincs átfedés, a védikus kultúrában a férfié lesz a meghatározó, hagyományosan az ő vállán nyugszik a családfői, családfenntartói szerep.
Délen, délnyugaton, vagy nyugaton elhelyezkedő hálószoba, hálósarok esetén érdemes azt földszínekkel, sötétebb, masszívabb, súlyosabb bútorokkal, tárgyakkal és textíliákkal berendezni a pihentető és feltöltődést biztosító alvás érdekében. Ez a helyiség a védikus írások és az analógiás gondolkodás szerint vénuszi jellegű, helyet ad a kényelemnek, az ellazulásnak és a szenvedélynek, élvezeteknek is.  A vénuszi jelleget sok, puha, lágy esésű textíliával, szemünknek, szívünknek kedves, luxust idéző díszekkel, mintákkal célszerű itt megjeleníteni.
A föld-jelleghez tompább, visszafogottabb árnyalatokat válasszunk.
A pihentető alvást sok minden akadályozhatja a Vaszati szempontjából. Túl friss az energia északkeleten, ha ide került az ágyunk, valószínűleg alvás helyett „agyalunk” éjszaka. Ez egyébként - ha kisebb mértékben is - az északra, vagy keletre került ágy esetében is fennállhat. Délkeleten és északnyugaton, azaz lakásunk dinamikus tengelye mentén feszültek, nyugtalanok lehetünk éjszaka, nőknél a délkeleten való alvás gyakran nőgyógyászati problémákat is okoz. A hálószobába került tűz (tüzes színek, mécses, gyertya, kandalló, elektromos eszközök, mint a televízió, számítógép), víz (például akvárium), vagy tükör, esetleg mozgással kapcsolódó tárgyak, mint a szobabicikli is akadályozza a nyugodt alvást.


Graceland

Elvis 20 évig élt itt, az az állapot, amiről írok az, amilyen a halálakor állt fenn és ahogyan napjainkban, múzeumként is megtekinthető. Ennek az az oka, hogy az interneten fellelhető képek legnagyobb része ebből az időszakból származik.
Kényelmes fotel, rengeteg puha textília: erős vénuszi jelleg Elvis hálószobájában.
Elvis egyéni égtájai a délkelet, a dél, a délnyugat és az északkelet voltak, hálószobája délnyugaton található, volt már róla szó a feljebb belinkelt bejegyzésben, hogy ez sok energiát biztosított számára az önmegvalósításhoz, önmaga kiteljesítéséhez. Hozzájárult ehhez a helyiség erősen vénuszi jellege a rengeteg puha textíliával, kényelmes fotellel. A képeket nézve valóban felidézi a Vénuszhoz kapcsolódó luxust.
Az ágy mellett az éjszakai felébredés kellékei. A zsúfoltság sem a pihentető alvást szolgálja.
Nagyon sok azonban a tűz: a rengeteg piros, a televízió.  Elvis nagyon rossz alvó volt, általában nappal aludt és éjjel élt, csak altatókkal tudott elaludni. A nem megfelelő helyen megjelenített, sok tűz hozzájárult ahhoz, hogy párkapcsolataiban egyáltalán nem volt hűséges, a szenvedélyért feláldozta a párkapcsolat stabilitását, akármennyire is vágyott rá. Természetesen – mint már szó volt róla - kell egy alapbeállítódás ahhoz, hogy hogyan rendezzük be otthonunkat, ezek kölcsönösen hatnak egymásra és tükrözi egyik a másikat.

Az otthonunk helyiségeit  Vaszati szempontból bemutató sorozat többi részét is olvastad már?
Kohyha: az otthon szíve
Előszoba: a kezdés
Fürdőszoba: test és lélek megtisztulása
Nappali: családi és baráti együttlétek színtere
Gyerekszoba: jövő és helykeresés

1 megjegyzés:

  1. Elvis hálószoba jó példa rá, hogy az még nem elég, ha egy bizonyos helyiség - jelen esetben a hálószoba - jó helyen van. (Az ő hálószobája a lehető legjobb helyen, délnyugaton volt.) Fontos az is, hogy a berendezés és a választott színek is megfeleljenek a hálószoba kívánalmainak. Ez már sajnos nem valósult meg nála.

    Köszönöm Judit, nagyon jó, hogy írtál erről!

    VálaszTörlés