2020. április 6., hétfő

Belső folyamataink és az időminőségek tükröződése a lakásunkban 2. – Vénusz: harmónia, szeretet, érték


Az előző részben már volt szó róla, hogy a lakásunkba igyekszünk kivetíteni egyfajta belső igényt, kitesszük azt, ami számunkra fontos. Ennek egy része tudatos, például az összegyűjtött, kirakott tárgyaink mutatják az érdeklődésünket. Ennél mélyebb szintre is következtethetünk azonban a tárgyak szimbolikáján keresztül és még inkább, ha ismerjük az analógiás összefüggéseket: látjuk, hogy látszólag egymáshoz nem kapcsolódó dolgok mégis valahol rokonságban állnak egymással. Ilyen ősminták, amik segítenek nekünk eligazodni a világban, a planéták. Akármilyen egyedien is igyekszünk berendezni az otthonunkat, mindig vannak általános tendenciák, amik felé valahol mi is törekszünk. Hiszen ezek jönnek szembe a lakberendezési újságokban, a Pinteresten és az áruházak kínálatában, így valahol időszerűségük van. Írásom első részében a Szaturnuszhoz köthető trendekről írtam, most pedig egy másik nagy, szintén több éve divatos csoport következik, a Vénuszhoz kapcsolódó irányzatok. A szépség, harmónia, szeretet, érték analógialáncát képviselő Vénusznak kétféle aspektusa van: a levegő jellegű megnyilvánulása a Mérleg jegy, amely az emberi kapcsolatok harmóniájával rokon, a föld elemmel kapcsolódó Bika aspektusa az, ami inkább megjelenik a lakásunkban. Ehhez kapcsolódik az anyagban megjelenő szépség, harmónia, érték és biztonság. Ide tartoznak a csillogó, ragyogó, luxust idéző trendek, a különleges, egyedi, lehetőleg fényes felületek, a puha, kellemes tapintású, érzékeket kényeztető anyagok, mint a bársony. A szépen kidolgozott, harmóniát sugárzó formák, egymáshoz illően összeválogatott bútorok, tárgyak, lágy, nőies színek és a jó, vagy kiemelkedő minőség.
A felsorolt trendek mellett ide tartozik a gyűjtögetés is. Gyakran gyűjtünk olyan dolgokat, amiktől biztonságban érezzük magunkat. A legtöbb ember számára ilyen a pénz, de van, aki ruhákat halmoz fel: „Jó lesz majd, ha lefogyok/visszahízok!”, van, aki praktikus (vagy kevésbé praktikus) dolgokat: „Majdcsak jó lesz valamire!” és van, aki értékes holmikat, például műtárgyakat, vagy ékszereket, esetleg csak az ő számára nagy értékkel bíró dolgokat. A mostani járvány kapcsán előjöttek azok a beidegződések, amiket sokan szüleinknél, nagyszüleinknél láttunk, akik éltek át háborút és igyekeztek mindig tartalékolni otthon lisztet, olajat, cukrot, sót.
Fontosak lehetnek számunkra a tradíciók, hagyományok, olyan dolgok, tárgyak, bútorok, irányzatok, amik már bizonyítottak, vagy olyan emberekhez, korszakhoz kötődnek, akik, vagy ami fontos nekünk.
Időszerű, tehát a mostani időminőség segít minket abban, hogy tudatosan végiggondoljuk, hogy vagyunk mi ezekkel a dolgokkal. Mi az, amit csak megszokásból, régi beidegződésből viszünk magunkkal és mi az, ami valójában a miénk, ami nekünk, a mostani élethelyzetünkben jól használható, praktikus, jó ránézni, örömmel tölt el. Van, akinek szuper a kapszula-gardrób ruhatár, van, aki sosem érezné jól magát benne. De mindenkinek van jónéhány holmija, amit évek óta nem hordott, vagy akár sohasem. Lehet, hogy szeretjük a valaha ajándékba kapott terítőt, de lehet, hogy csak megszokásból van velünk, vagy nem akarjuk megbántani azt, akitől kaptuk. Esetleg biztonságosabbnak érezzük, ha sok van belőle.
Időszerű, vagy afelé haladunk, hogy lassan időszerű lesz a tárgyainkba, holmijainkba helyezett biztonság helyett ezt önmagunkba és a sorsunkba (vagy valami magasabb rendűbe) vetett bizalomban keresni. Tisztázni, hogy mi az, amit valódi értéknek tartunk és azt is, hogy mik a saját értékeink. A mennyiség helyett minőségre törekedni, a legjobb minőségre, amit csak megengedhetünk magunknak. Ilyen módon talán az önkényeztetés helyett megtanuljuk önmagunk értékeit felismerni, magunkat elfogadni, megszeretni és így remélhetőleg a világban megnyilvánuló szeretetlenség mértéke is csökkenni fog. Az ehhez vezető belső utat remekül támogatja, ha ezt a harmóniát teremtő, valódi értékeket kereső folyamatot a lakásunkon is végigvisszük. A mostani idők tökéletesen alkalmasak erre.

Megjegyzés: Egy-egy otthonban, így a megjelenő fotókon sem csak egy planétával rokon tárgyak, bútorok, színek találhatók. A képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése