2013. április 29., hétfő

Konyha, az otthon szíve

A konyha az a helyiség, ahol az ételeink készülnek. Ezeket fogyasztjuk aztán mi is, a családunk, esetleg vendégek, ezek molekuláiból építjük fel aztán a testünket, ezekből nyerünk energiát. Ahogyan nem mindegy, honnan származó és milyen ételeket veszünk magunkhoz, így az sem mindegy, milyen energiaminőségű, milyen állapotú területen készülnek. A védikus kultúrában például ételkészítés előtt meg kell tisztítani a testünket, ételkészítés közben pedig csak pozitív gondolatokat gondolhatunk.
Az ételeket általában sütjük, főzzük, éles szerszámokkal vágjuk, ezért az ételkészítés tűz jellegű tevékenység, a bolygóminőségek közül a Marshoz kapcsolható. Eközben saját energiáján kívül plusz energiát adunk az ételekhez, jó esetben pedig odafigyelést és szeretet is. A térnek az a minősége, ami ennek leginkább kedvez, délkeleten található. A Harmonikus energiaáramlás című bejegyzésben szó volt róla, hogy ez egy tűz jellegű, igen dinamikus terület, mely a Vénusz bolygó szenvedélyes jellegét is magán hordozza. Berendezésben, színválasztásban a tüzet csak kis mértékben jelenítsük itt meg (például piros szín), kedvezőbb a romantikus vénuszi jelleg erősítése púderos színekkel, mint a barack, mályva, rózsaszín, a lágyabb minták, mint a virág-, vagy indaminta alkalmazása.
Délkeleti konyha kevés pirossal, naranccsal és virágmintával
 Amennyiben valamilyen okból nem megoldható, hogy a konyhánk délkeletre kerüljön, jó helye lehet még a másik dinamikus égtájon, északnyugaton is, valamint a tűz jelleget hordozó, de a délkeletnél érzékenyebb és kevésbé dinamikus égtájon, keleten is. Ha északnyugatra esik ez a helyiség, ami a Hold jellegét hordozza magán, legjobb választás egy fehér konyha némi ezüsttel kombinálva. A keleti konyhában pedig a Nap színeit jelenítsük meg: a sárgát, narancsot, vagy fehéret. A nyugat és főleg a délnyugat nehéz, sűrű, föld jellegű energiája, valamint az északkelet könnyű, friss, tiszta és igen érzékeny energiája a legkevésbé kedvező a konyha számára.
Graceland: színeiben, anyaghasználatban délnyugati jellegű konyha északkeleten. Itt is tükröződik, hogy Elvis élete nagy részében súlyproblémákkal küzdött.
 Ahhoz, hogy ételeink megfelelő minőségben készüljenek és valóban feltöltsenek minket és családunkat tápanyagokkal, energiával, fontos az odafigyelés, ráhangolódás. Ez viszont csak zárt, lehatárolt térben működik igazán. Ezért szerencsésebb a különálló konyha. Ha ez nem megoldható, vagy így kirekesztettnek érezzük magunkat a családi, baráti együttlétből, célszerű legalább a tűzhely intimitását megőrizni, azaz olyan módon elhelyezni, hogy a konyhán kívülről ne lehessen rálátni. Ez akár egy magasabb parapetfallal is megoldható.
Az itt végzett tevékenységek optimális sorrendje: tárolás, előkészítés, tisztítás, összeállítás, főzés-sütés és tálalás. Ezek tájolása, a konyha terében történő elrendezése sem mellékes. 
Elrendezés a konyhán belül
 Ételeinket általában a hűtőszekrényben és a kamrában tartjuk, ezek az északnyugat minőségéhez illenek. Az előkészítés történhet északon-északkeleten, a tisztítás - ami vízzel kapcsolatos tevékenység – megfelelő északon, északkeleten és keleten is. Az összeállítást szerencsés esetben keleten végezzük, így a tűzhely kerülhet a legtüzesebb helyre, délkeletre. Mellette délen, délnyugaton és nyugaton, ezeken a tárolásra kiválóan alkalmas minőségű égtájakon tarthatjuk a főzéshez és a tálaláshoz szükséges edényeinket, eszközeinket.

Az otthonunk helyiségeit a Vaszati szemével bemutató sorozat többi részét is olvastad már?
Előszoba: a kezdés
Fürdőszoba: test és lélek megtisztulása
Nappali: családi és baráti együttlétek színtere
Hálószoba: pihenés és feltöltődés
Gyerekszoba: jövő és helykeresés

3 megjegyzés:

  1. Kedves Judit!
    A mi konyhánk és étkezőnk egy helységben van, mely a háznak DK-i és D-i része. Az étkező rész van a DK-i részen, a bútorok, a főzés a D-i részen. Fél éve költöztünk ide, a másik házból áthozott textíliákat igyekeztem felhasználni. Ide a konyhába egy zöld kockás, vidám, locsolókannás, virágos, lepkés dekorfüggöny (nincs redőnyünk, szükséges némi sötétítés) került a zöld székek miatt. A bútor antik pácos, a járólap mediterrán, én inkább mályvának mondanám, nem terrakotta, inkább bordós, nem narancsos, a falak pedig fehérek. A zöld székek kézzel festettek, rajtuk néhány piros (igazi piros) tulipán díszítéssel. Az egész összkép nekem nagyon tetszik/tetszett. A színekről is olvastam a bejegyzéseket, ezért feltűnt, hogy a zöld nem túl szerencsés választás erre az égtájra. Kipróbáltam egy narancsos, terrakottás, okkeres sötétítőt, ezzel azonban nem tetszik a konyha. Az lenne a kérdésem, hogy hagyhatom a zöld függönyöket, vagy cseréljem le mályvára?
    A másik kérdésem ugyan nem a konyhához tartozik, az egyszerűség kedvéért itt teszem fel. Hálóink ÉNY-É-ÉK, ÉK-K-DK vannak,több égtájat magában foglal egy-egy szoba. Mekkora kárt teszek, ha a bútorok dió színűek, és nem világosak? A szobák különben világosak, az előbbi zöldes, a második vajszínű.
    A választ előre is köszönöm.
    Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!
    Először is: semmi sem baj, minden egy adott állapotot tükröz, amit érdemes tudatosítani (mi ez és hogy jelenik meg az életünkben?). Ha zavaró, ahogyan megnyilvánul az életünkben, akkor érdemes változtatni. Az fontos dolog, hogy nekünk tetsző környezetben éljünk, viszont általában az tetszik nekünk, ami minket (az elakadásainkkal együtt) tükröz.
    Konyha-étkező: Az étkező elfogadható délkeleten, a déli konyha túl sok a tűzből (a funkció is és az égtáj is Mars-jellegű). Ez mutathat gyakoribb fertőzéseket, nehézségeket, konfliktusokat, erkölcsi, fegyelmezettséggel, feladatok elvégzésével kapcsolatos problémákat. A zöld szín megjelenítése délen és délkeleten számomra például a női minőség (zöld) rossz helyen való megjelenítését jelzi, csökkentve (részben elnyomva) a délkelet szenvedélyességét, vagy mondjuk az élet élvezetének képességét (délkelet témái), valamint a délhez kapcsolódó kötelességtudatot, érvényesülést, ambíciókat (ez férfi minőség). A mályva szín valóban jó itt, délkeleten a virágminta is. Az antik pácnak föld-jellege van, ami délen jó. Az, hogy valami hogyan nyilvánul meg, mindig sokban függ a lakás többi részétől is. Én csak akkor változtatnék, ha ezeken a témákon (most, vagy a későbbiekben) szeretnétek javítani. Narancsos függöny helyett esetleg fehér, vagy vajszínű alapon mályva mintás is kerülhet ide.
    Hálószobák: A vajszín remek választás, ha több égtájat is magában foglal a szoba. Észak-északnyugaton a zöld is jó, ha halvány zöld, az északkeleten is elfogadható, ha erősebb, az rontja az északkelet friss energiáinak minőségét. Ezek jellemzően pozitív égtájak, azaz itt engedjük be az északról érkező, női jellegű energiákat, kelet felől pedig a férfi jellegűeket. A sötét színű bútorok (dió) terhelik, csökkentik az itt beérkező energiát.
    Összességében, ha egy területen odaillő és nem odaillő dolgok is vannak, ezek minőségei együttesen érvényesülnek. A nem odaillő dolgok kicserélésével, megváltoztatásával az adott terület témáinak megnyilvánulása életünkben jelentősen javítható.

    VálaszTörlés